infomeer.jpg
Kranten artikel geplaatst voor InforMeer
krant van de Gemeente Haarlemmermeer.
December 2012


Bijschrift:

Live een kerstwens doen voor MeerRadio? Verzoeknummer? Dat kan zondag na een donatie voor onderwijs aan kinderen zoals hier in het dorp Makumbaya in Gambia.
 Links achter: Dinemarie Langereis uit Nieuw-Vennep.

 

Zondag activiteiten voor jong en oud tijdens Winterland op Dik Tromplein

Acht stichtingen in actie voor MeerSchool:  wereldwijd onderwijs voor alle kinderen

 

HAARLEMMERMEER – Tijdens Winterland, het gezellige evenement op het Dik Tromplein compleet met ijsbaan, oliebollen en kerstmarkt, mogen acht lokale stichtingen zondag 16 december geld inzamelen met extra activiteiten. Het geld is voor onderwijs voor kinderen die leven in barre omstandigheden. “We hopen op een mooie opbrengst.”

 

Dat zegt Sandra van den Bos, woordvoerder namens de stichtingen die zich inzetten voor MeerSchool. De acht stichtingen ontvingen voor het jaar 2011/2012, tezamen met nog 6 andere stichtingen, het stempel Haarlemmermeer Millenniumproof van de gemeenteraad. “De gezamenlijke actie is de toegevoegde waarde van het millenniumstempel.” Alle stichtingen hebben een scholingsproject ergens in de wereld: Kenia, Gambia, Brazilië, Indonesië… “Een aantal keren per jaar kwamen we bijeen, wisselden ervaringen uit, en ontvingen handige tips van bijvoorbeeld Wilde Ganzen hoe je geld inzamelt voor een goed doel. We wilden aandacht vragen voor het thema, maar hadden nog nooit iets samen georganiseerd. Toen hoorden we over Winterland, de enorme ijsbaan en de kerstmarkt. We mochten ons steentje bijdragen. Een prachtige kans. Zo ontstond de actie MeerSchool. Het gaat komend weekend om de bewustwording en we hopen op een mooie opbrengst.” De actie komt tot stand in samenwerking met de organisatoren van Winterland Hoofddorp en het Ondernemersfonds Hoofddorp Winkelstad. De actie wordt kracht bijgezet door MeerRadio & Televisie. Het hele weekend zendt de omroep live uit.

 

Net terug uit Gambia

Er zijn nog altijd delen in de wereld waar kinderen geen onderwijs krijgen, zoals in Kenia. “Stichting Rombo Kenia, waar ik me voor inzet, werkt aan onderwijs voor kinderen die niet naar school gaan omdat zij de hele dag water moeten halen”, licht Sandra van den Bos toe. Yagana World, een van de andere stichtingen, helpt mensen in Gambia. Initiatiefnemer Dinemarie Langereis (54) uit Nieuw-Vennep is net terug. Ze vertelt met schorre stem: “Ik praat er zoveel en het is er warm en stoffig. Wat we doen? Veel! We sponsoren bijvoorbeeld 40 kinderen van zeer arme families in kleine dorpjes. Ze krijgen uniformen, boeken, schoolmateriaal... Samen met de Holland Gambia Foundation helpen we ook met het bouwen van een kleuterschool in het dorp Makumbaya waar helemaal niets is. Geen dokter, geen elektra, winkels, niks.”

 

Activiteiten voor donaties

Om geld in te zamelen zijn er zondag 16 december diverse activiteiten bij Winterland: schaatssponsoractie, priksleewedstrijd, schminken, met de Kerstman op de foto, ‘sneeuwballen’ gooien, kerstballen raden en optredens van een Balinees dansgezelschap en Smartlappenkoor.
 Een bedrag van 1,30 euro doneren kan ook door te bellen met 0900-HELPONS (4357667) met code 1744 voor MeerSchool.

 

Sponsors op MeerRadio

De samenwerkende stichtingen hopen dat er ook bedrijven komen. Sandra van den Bos: “We zoeken natuurlijk sponsors. Als bedrijven ons wil steunen, mogen ze zich op MeerRadio presenteren. Cheques zijn meer dan welkom!”

 

De onderwijsprojecten

Andere deelnemende stichtingen zijn Holland Helpt, Nederland-Lengasiti,  Support for Homa Hills, allen met een project in Kenia. St. Anakita helpt kansarme (wees)kinderen op Bali; Steun Roma Roemenië biedt ondersteuning aan Romakinderen en Handreiking over Oceanen is actief in Brazilië.

 

Uitreiking predicaten aan zestien organisaties om 16.00 uur
haarlemmermeer_millenniumproof21.gif

Burgemeester Theo Weterings reikt zondag 16 december, om 16.00 uur, de nieuwe predicaten Haarlemmermeer Millenniumproof uit voor het jaar 2012/2013 in het horecapaviljoen op het Dik Tromplein. Het is de vierde keer dat de gemeenteraad het predicaat toekent. Waarom?

 

In 2000 stelden de Verenigde Naties (VN) acht millenniumdoelen vast, met als uiteindelijk doel in 2015 een wereld te hebben zonder armoede. De VN vroegen lokale overheden om mee te werken. De raad van Haarlemmermeer besloot aan te sluiten bij lokale initiatieven die werken aan het millenniumdoel: in 2015 gaan alle jongens en meisjes in de wereld naar school. Dit jaar zijn het zestien lokale initiatieven, stichtingen en activiteiten. Van deze zestien kregen twaalf organisaties al eerder het predicaat. Alle projecten zijn gestart en/of worden ondersteund door mensen uit Haarlemmermeer. Voor toekenning onderzoekt de gemeenteraad of het gaat om echte, oprechte, bona fide activiteiten. De zestien initiatieven worden van harte aanbevolen door de gemeente en krijgen het predicaat Haarlemmermeer Millenniumproof. Ook de stichtingen die de MeerSchoolactie organiseren krijgen voor 2012/2013 een nieuw predicaat.

 

www.haarlemmermeer.nl/gemeenteraad/Millenniumdoelen